Blev sugen på att baka glutenfritt igen, och denna gång finska pinnar… Fast ja inte pinnar då utan små söta bittra formkakor 😉
Dottern hjälpte till som vanligt och hämtade skyndsamt hörselskydd när hon såg att jag tog fram nöthackaren (matberedaren)! “Inte börja mamma! Måste ha hörselskydd!” De hackade mandlarna provsmakades därefter av samma ivriga unge och fick godkänt 😛
Det här behöver du:
4,5dl mjölmix (till ex Lailas)
1dl strösocker
50g mandlar
5 bittermandlar eller 1tsk bittermandelarom
200g smör eller margarin
+ 1 äggvita att pensla med samt hackad mandel och pärlsocker att toppa med
Sätt ugnen på 175g och hacka mandeln (jag hackar alltid mer mandel än jag behöver och spar i plastburk i skafferiet, då måste man inte fram med matberedaren lika ofta)
Blanda samman mjölmix, socker, hackade mandlar (och eventuellt arom) och smör till en kladdig smet.
Låt stå kallt ca 30 min och forma därefter små bollar och lägg i formar. Det går lättast att rulla smeten/degen om du har lite kallt vatten på händerna.
Pensla med äggvitan och strö över hackade mandel och pärlsocker. Grädda i 10-12 min.
Låt svalna och njut med en härlig kopp te på balkongen … Ja eller bara som de är 😉
Resultatet, nu när jag smakat: smakar precis som finska pinnar (hurra!). Som många glutenfria småkakor är de dock rätt (ganska jätte) smuliga, så gör dem inte större än att de går in i en munsbit 😀