Hjälpreda

Länge har jag trivts utmärkt med att hålla ordning på mina mönster med papper och penna. Märker varje rad i ett diagram med en liten bock i kanten eller antecknar i marginalen. Nu har jag dock testat appen knitcompanion på mobilen och även om jag inte överger min kära penna så måste jag erkänna att det är sjukt smidigt med teknik som komplement. Framför allt gillar jag att det går att flytta runt markörer i både sidled och höjdled på varje sida i mönstret. Flera räknare för varv, rader etc är inte heller dumt. 

På bilden syns en sida från mitt senaste projekt, en Flax till lillebror. Mest användbar tycker jag att appen är för diagram men även här, i ett “vanligt” mönster fungerar det fint. Den gula markören visar vart jag läser just nu. På sidan syns min räkning av rader med ökningar. Den blå markören använder jag inte här men det är bra vid diagram stickning.  Säkert finns fler funktioner med dessa är de jag använt de senaste veckorna.
Mönstren stoppar man in i appen antingen  via pdf-filer eller så kan man hämta dem direkt från Ravelry. Själva appen är gratis, men om man vill kunna använda sig av alla funktioner (och det vill man) så behöver man betala 105kr per år. En helt klart överkomlig summa i mitt tycke. 

Knitcompanion är inte det enda verktyg du någonsin kommer att behöva, men helt klart användbart och smidigt att alltid ha med i mobilen. 

Leave a Comment