Stickas det verkligen inget nu?

Man kan ju börja undra om det verkligen inte stickas något nu eftersom det är lite dött här … men det gör det förstås. Jag har bara haft en lite sämre period med ork och värk. Nu har viss ork återvänt, efter en vecka i västerbotten så jag tänkte att det är lika bra att passa på att berätta här om det som faktiskt stickas!

Jag har känt mig stressad och jättetrött hela oktober. Men vem blir inte lite lättare i sinnet av västerbottens härliga landskap? På stickorna satt då en hel del sockor, både till mig själv och andra. För ovanlighetens skull har jag stickat “tjocksockor” i Järbo Raggi. Jag är vanligen inte så förtjust i det men blev sugen när jag hittade lite mysiga färger på ica i lycksele och norsjö (stödköper alltid garn på de butikerna för att det ska fortsätta finnas i sortimentet). Den här gången valde jag att färgerna Jul (en glitterprint 15141) och en som är grå, lila, grön och lime (15128). Har man dem inte på ica i sin närhet kan man alltid beställa dem från exempelvis garnr.se Det har jag gjort tidigare och alltid fått snabb service och frakt.

Jag har också stickat på (och stickar fortfarande på) ett par vantar i samisk design. Köpte ett kitt med mönster och garn från Stoorstålka i Jokkmokk för en tid sen och har nu börjat. Sjukt rolig stickning! Garnet heter Siessa (vilket betyder faster på samiska, tror jag) och är ett kambgarn. Riktigt mysig och finns i många fina färger – både klassiska samiska färger (som min vante) och andra. Den vanten jag stickar (en traditionell samisk marknadsvante) heter Jukkasjärvi av Erika Nordvall Falk och jag har valt att göra den på röd botten. Man kan också sticka den med grön eller blå botten. Vill man komma riktigt i stämning rekommenderar jag varmt att man lyssnar på Herrarna satte oss hit på storytel. En dokumentär om den samiska tvångsförflyttning som skedde i sverige och norge för ungefär 100 år sen. Vill man ha något mer lättsamt men ändå med samiskt tema kan man istället (eller också som jag gjorde) lyssna på Middagsmörker som också finns på Storytel. Den är något så ovanligt som en samisk fantasy för unga vuxna (eller 40 åriga tanter och farbröder som jag själv och maken).

Jag har också sytt lite mössor sen sist. Inte ofta symaskinen kommer fram (eftersom sömnad har en tendens att ta kol på min rygg) men mössor går ju fort!

De två med djurmönster har jag köpt tyg till på Ohlsons tyger (webbbutiken). De med fåglar och fjädrar är inköpa från tyglyckas webbutik. Enkla smidiga mössor man kan tvätta i maskin när de hamnat i en eller annan vattenpöl eller blivit nedgrävda i sandlådan som skatter (gissa hur jag vet det).

Leave a Comment